Care sunt beneficiile vopsirii parului cu Henna ? Istoria si chimia fascinatilor pigmenti

Care sunt beneficiile vopsirii parului cu Henna ? Istoria si chimia fascinatilor pigmenti

HENNA, misterele unui tip de vopsire cu o istorie de mii de ani!

     
Cea mai timpurie utilizare a acestei plante datează de la faraoni în Egipt, acum aproximativ 9.000 de ani. Se spune că Cleopatra, ultima regină a civilizației egiptene antice, a folosit henna pentru a-și împodobi corpul și a se înfrumuseța.
Vopsire cu Hena o vei simti ca pe o procesiune religioasa, desi exista o intreaga chimie in spatele acestui tip de vopsire a parului.
Praful de henna are un miros intens de ierburi, pentru mine personal o amintire placuta a mirosului de fan proaspat, dar depinde de gusturi.
Pudra se amesteca cu apa calduta, pana la omogenizare si transformarea intr-o pasta. Poti adauga uleiuri procesate la rece pentru hranirea mai intensa a parului.
Pasta se intinde pe suprafata podoabei capilare de la baza pana la varfuri, inclusiv scalp. Stai cu ea pana la 3 ore, in functie de intensitatea pe care ti- o doresti .
In magazinul nostru gasesti nuantele : negru, roscat, blond dar si neutru.

https://www.ingrijirepersonala.ro/produse?c=henna


In general este tolerata foarte bine de piele insa este recomandat sa incerci in prealabil pe o suprafata mica a pielii pentru a evita o eventuala reactie alergica.
Eu aleg Henna roscat, si sunt fascinata de modul in care evolueaza culoarea cu trecerea timpului, capata nuante roscate fine, si se armonizeaza placut cu trasaturile mele.
 
Care sunt beneficiile ?
Un păr mai rezistent, moleculele de pigment pătrund în cuticula părului și fuzionează cu keratina. Acest proces face că părul să fie mai puternic, dar face și îndepărtarea ei aproape imposibilă.
În același timp, îmbracă firul de păr și acoperă zonele în care cuticula e fragilă, adăugând un strat protector fără să sigileze firul de par și astfel să oprească hidratarea lui din exterior.
Un păr mai neted și mai strălucitor
După cum am menționat mai sus, henna îmbracă firul de par, făcându-l mai strălucitor. Pentru că aderă la zonele degradate, le repară și astfel părul este mai neted și rezistă mai ușor la pieptănat și coafat.
O culoare care nu își pierde ușor din intensitate
Știm cât de repede se ofilesc nuanțele vopselelor convenționale în urma spălărilor repetate. Nuanța obținută prin colorare cu henna rămâne mult timp în păr.
Bineînțeles că și nuanțele obținute cu henna pălesc în timp, dar viteza de decolorare este mult mai lentă. Se evită astfel și aspectul neplăcut al rădăcinilor crescute.
Absența chimicalelor toxice e cel mai mare avantaj al colorării cu henna.
Pe lângă faptul că distrug părul, vopselele convenționale pot cauza arsuri și iritații la nivelul scalpului și pot provoca reacții alergice.

 
Istoria Hennei
 
Henna (Lawsonia inermis) este un arbust tropical spinos , originar din regiunile tropicale și subtropicale din nordul Africii, Asia și Australia, cu frunze mici, și flori frumos mirositoare, a căror culoare variază de la alb la roșu. Este cultivată pentru colorantul obținut din frunzele uscate și zdrobite și ca plantă ornamentată și medicinală. Colorantul numit și el "henna" are o culoare roșcat-maronie și este folosit la vopsirea părului, ca tatuaj și drept colorant industrial.
Originea hennei (Lawsonia inermis) este necunoscută. Datele lingvistice susțin o origine a hennei din regiunea Belucistan (Iran și Pakistan) până în vestul Indiei, unde încă mai crește în stare sălbatică. De acolo, ea s-ar fi răspândit spre est până în restul Indiei și Indonezia, și spre vest până în Orientul Mijlociu, unde a devenit una dintre cele mai importante plante din Islam.
Henna este una dintre cele mai vechi surse de produse de cosmetică din lume. Colorantul obținut din frunzele sale este folosit pentru colorarea unghiilor, vopsirea sau decorarea mâinilor, picioarelor și vopsirea părului.
În Islam, hinduism și budism henna este utilizată în numeroase ceremonii, mai ales în căsătorie. Utilizarea hennei pentru vopsirea palmelor mâinilor și tălpilor picioarelor de către femeile căsătorite este răspândită la musulmane. Printre pregătirile pentru ceremonia de nuntă, mâinile și picioarele miresei sunt adesea decorate foarte minuțios, în credința că henna purifică și protejează; desenele variază de la o regiune și o cultură la alta, indicând de exemplu stare bună de sănătate, fertilitate, înțelepciune și cultură spirituală. În unele părți din Africa, se preferă desenele mari și negre, geometrice. Conform unui obicei popular, cu deosebire în țările Magrebului, în ajunul nunții, mireasa organizează o petrecere exclusiv între femei, „Seara de Henna”, în care participantele - rude și prietene - folosesc o cremă roșiatică făcută dintr-un amestec de pulbere de henna cu ulei de măsline cu care își vopsesc palmele.
Agent de răcire în timpul verii pentru ameliorarea efectelor căldurii intense, cum ar fi insolarea și durerile de cap. Inițial utilizarea hennei s-a limitat la înmuierea mâinilor și a picioarelor în pasta sa pentru a păstra temperaturile corpului în perioadele de căldură intensă. Treptat, oamenii au început să aplice pastă pe mâini, picioare și brațe cu degetele, iar desenele au fost realizate cu ajutorul unor crenguțe mici sau scobitori.
Pentru a trata diferite tipuri de probleme ale pielii, cum ar fi pecingine, piciorul sportivilor etc.
Eficient în tratarea crăpării unghiilor.
Un număr considerabil de femei îl utilizează ca înlocuitor al ojei, care nu necesită îndepărtarea ojei.
Se știe că scoarța plantei de henna este eficientă în tratamentul icterului și a unor boli.
In afară de proprietățile sale de vopsire, utilizarea constantă a hennei înmoaie și întărește părul și îi conferă strălucire. De asemenea, acționează ca un remediu natural pentru căderea părului. Cu capacitatea sa uimitoare de a păstra echilibrul pH-ului scalpului, henna vindecă în mod natural și eficient uscăciunea, mătreața, precum și griul prematur al părului. Afshan Naqvi, coafor și cosmetician de la Multan spune: „Chiar dacă există vopsele de păr de înaltă calitate disponibile pe piețe, produsele naturale sunt de neînlocuit. Henna este lipsită de tot felul de substanțe chimice și cel mai bine este să vă vopsiți părul cu ea dacă culoarea vi se potrivește. Păstrează capul răcoros, ucide păduchii și dă o strălucire care nu poate face vopsea chimică. ” Saleha Mumtaaz, o bunică din Lahore care folosește henna ca înlocuitor al vopselei de păr din ultimii 20 de ani împărtășește un sfat util: „În timp ce pregătesc mehndi pentru vopseaua de păr, adaug întotdeauna o lingură plină de cafea și o ceașcă de negru ceai pentru a ucide culoarea roșiatică și pentru a aprofunda nuanța maronie. ”
- Astăzi, henna vine în tuburi în formă de con pentru a face modele complicate. Această artă antică de decorare a mâinilor, picioarelor și brațelor constă acum în mii de modele, inclusiv peisaje, geometrice sau florale.


Chimia Hennei
 
Principiul colorant găsit în henna este lawsona sau 2-hidroxi-1,4-naftochinona (naftalendiona), care este prezentă în frunzele uscate la o concentrație de 0,5-2%. Acesta se fixează puternic pe proteine, ceea ce face vopsire foarte rezistentă și durabilă. Alți compuși chimici ai hennei sunt flavonoidele (luteolina, acacetina) precum și acidul galic, care contribuie în calitate de mordanți organici la procesul de vopsire; glucidele (gelatina vegetală, mucilagiul) conferă pastei de henna o consistență dorită pentru a se fixa de păr și pot astfel juca un rol în pătrunderea lawsonei în păr și alte țesuturi.
Tulpina conține cantități variabile de taninuri. Prin distilare cu vapori, florile dau 0,01–0,02% ulei esențial (ulei de hennă), care conține în principal α- și β-ionone, care pot servi ca bază în parfumerie. Semințele conțin aproximativ 10% de ulei nesicativ vâscos, compus în principal din acizi oleic, linoleic și stearic. Acest ulei nu are nici o importanță comercială, dar este folosit de exemplu în Uganda, pentru a unge corpul.
Henna are proprietăți antiinflamatoare, analgezice și antipiretice, dar poate avea și efecte secundare ca anemia hemolitică în caz de deficit de enzima glucozo-6-fosfat dehidrogenază. Testele efectuate pe șobolani au arătat ca extractele din scoarță au proprietăți hepatoprotectoare și anti-oxidante. Extractele din henna prezintă de asemenea proprietăți moluscicide și tripanocide.


(sursă – Wikipedia)
 
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!